Lahana Sarması / Lahana Dolması Tarifi

Lahana Sarması / Lahana Dolması Tarifi
Lahana Sarması / Lahana Dolması

Malzemeler

  • 1 orta boy (yaklaşık 1 kilo) dolmalık gevşek yapraklı lahanalahanayı yapraklarına ayırmak için büyük tencerede yarıdan fazla dolu kaynamış su ve yarım limon suyuLahana Sarmasının iç harcı için:1 adet büyükçe soğan yemeklik doğranmış200-250gr. kıyma1 buçuk su bardağı yarı yarıya karışık pirinç ve pilavlık bulguriri tutam kıyılmış maydanoz1er yemek kaşığı domates ve biber salçası1 tatlı kaşığı tuzyarım tatlı kaşığı yenibaharyarımşar tatlı kaşığı karabiber ve kırmızı toz biber4 yemek kaşığı kadar zeytinyağıyarım su bardağı su2 diş sarımsakSarmanın sosu için1 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı domates salçası1 diş sarımsak1 buçuk 2 su bardağı su3-4 ufak parça limon tuzu10 dakikada lahana sarmasıkıymalı lahana sarmasıkolay lahana dolması tarifilahana dolmasılahana dolması nasıl yapılırlahana sarmasılahana yaprakları nasıl ayrılır
Gurme Defteri - gurmedefteri.com.tr

Hazırlanışı

  1. Önce lahanayı yıkayıp sert sap kısmından bıçakla oyuk açıp kesin ve sapların birleşim yerini çıkarın.
  2. Lahananın girebileceği geniş bir tencereye yarıdan fazla su koyup kaynatın. İçine yarım limon sıkıp lahanayı kestiğiniz yer altta kalacak şekilde suya batırın ve yaklaşık 5 dakika, üzerine bastırdığınızda hafif yumuşamış olana kadar pişirin
  3. 2 Servis kaşığı yardımıyla lahanayı tekrar ters çevirip yumuşayıp ayrılmaya başlayan yaprakları maşa ile tek tek alıp soğuk suya aktarın. Çok yumuşamamasına dikkat edin yoksa saramadan yırtılırlar. Şekil alacak yumuşaklıkta olmaları yeterli. Tüm lahanayı ayırdıktan sonra tekrar süzgeçe aktarıp suyunu süzün ve soğumaya bırakın.
  4. Bu arada Lahana Sarmasının içini hazırlayın. Kıymayı, salçaları, maydanozu geniş bir kaba alın. Yıkayıp süzülmüş bulgur ve pirinci ekleyin.
  5. Tuz, yenibahar, karabiber, kırmızı toz biber ve naneyi ekleyin. Bu aşamada isterseniz sumak ve reyhanda ilave edebilirsiniz. reyhan elimde yoktu, sumak aklıma gelmedi ????
  6. En son içine 2 diş sarımsak ezip yarım su bardağ kadarda su ekleyip harcı elinizle karıştırın.
  7. Lahanaları ister ufak ebatlarda kesip yaprak sarmasından olduğu gibi sararak lahana sarması yapabilirsiniz. Ben bu sefer daha kolay bir yöntem göstermek istedim. Yaprakların damarlı en kalın orta kısmını V şeklinde kesip çıkarın. Bu kısımları tencere dibine dizebilirsiniz. hep yapışmasını önler hemde piştikten sonra tüm lezzeti ile yemenizi bekler, atmayın ????
  8. Ufak bir kaseye lahana parçasını sarkıtıp yayın. Taban kısmında iki parça lahana olmasını sağlayın ki ters çevirdiğinizde çok ince olmasın. Ortasına harçtan koyup kenarlarını üzerine kapatın ve ters çevirin. (videomu izleyin)
  9. Ebatlarını istediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz. Çok büyük oluyor diyenler var. Bence lezzet aynı olunca pratiklik ve zaman tasarrufu arayanlar için birebir. Ama daha çok uğraşabilirim diyorsanız daha ufakta olabilir tabi ???? Tüm parçaları ve içi sarıp geniş yayvan tencereye tek sıra dizin
  10. Sarma işlemi bitince sosunu hazırlayın. Ufak tencerede yağda salçaları kavurup bir iki diş sarımsak ezip ekleyin. Bİraz daha karıştırıp sıcak 1 buçuk 2 su bardağı su ekleyip karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin.
  11. Üzerlerine bir yaprak daha kapatıp bir tabak çevirin. Yanlardan 2-3 parça limon tuzu ekleyip kısık ateşte suyunu çekip lahana ve içi yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse sıcak su takviyesi yapabilirsiniz.
  12. Ben servis ederken üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirip pul biber serptim. 
  13. Bu leziz tarifler lahana dolması veya lahana sarması sevmeyenleri bile şaşırtıp sevdirebilirsiniz gibi geliyor. Zira bende sevmezdim önceden ???? Yorumlarınızı beklerim. Ayrıca bu kadar emeğe sosyal medyada paylaşıp yayılmasını sağlarsanız ayrıca seviniri. Şimdiden afiyet olsun

Paylaş



Alerjenler

Bu tarifin bilinen alerjenleri yok ya da eklenmemiş.

Kullanıcı Deneyimleri

Henüz bu tarifle ilgili deneyim paylaşılmadı.

Gurme Defteri | @2024 Tüm hakları saklıdır. Alexa web rank
Sitemizdeki içerikler kullanıcılar tarafından eklenmiştir. Herhangi bir resim, içerik veya telif ihlali durumunda, içerik kaldırılabilir. Detaylar için bize ulaşın veya formu ile bildiriniz.

Türkiye’nin en özel gurme tarifleri burada! Eşsiz lezzetler için doğru adres: gurmedefteri.com.tr

Gurme dünyasının kapılarını aralayın! Binlerce lezzetli tarif gurmedefteri.com.tr’de sizi bekliyor.

En lezzetli yemeklerin sırrı burada saklı! Gurme tarifler için hemen gurmedefteri.com.tr’ye göz atın.

Gurme tariflerde fark yaratan adres: gurmedefteri.com.tr! Şimdi keşfetmeye başlayın.

"Lezzetin ve kalitenin adresi: gurmedefteri.com.tr! Tariflerimizle sofralarınıza renk katın."

"Evinizde gurme şef deneyimi yaşamak ister misiniz? Tariflerimizi incelemek için gurmedefteri.com.tr’ye davetlisiniz."

"Türkiye’nin en çok ziyaret edilen gurme tarif sitesi: gurmedefteri.com.tr! Mutfağınıza ilham katın."

"Gurme mutfağınız için yeni tarifler mi arıyorsunuz? Doğru yerdesiniz: gurmedefteri.com.tr"

"Gurme lezzetlere ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Sadece gurmedefteri.com.tr’ye özel tarifler için bizi takip edin."

"Gurme lezzetlerin buluşma noktası: gurmedefteri.com.tr! Mutfağınızın vazgeçilmezi olmaya adayız."